از زمانهای قدیم بشر همواره به دنبال کنترل مصنوعات دست خود بوده است. از نمونههای اولیه موفق کنترلکنندهها میتوان به کنترلهای تلویزیون اشاره کرد که شاید روزانه با آن سروکار داشته باشید. این کنترلکنندهها برای راحتتر کردن کار بشر امروزی ساخته شدهاند. امروزه با پیشرفت علم الکترونیک و گسترش تکنولوژی، اغلب وسایل الکترونیکی و الکتریکی به سمت کنترلشدن از راه دور، به جای کنترلکنندههای دستی پیش میروند. تا جایی که امروزه همراه با هر وسیله الکترونیکی، یک دستگاه کنترل نیز برای آن تولید میشود. کنترلکنندهها انواع مختلفی دارند که هرکدام بسته به کاری که انجام میدهند، دستهبندی میشوند. ممکن است کنترلکننده صرفا یک کار تکراری را انجام دهد و یا کنترلکنندههای پیشرفتهتر، قابلیت انجام چندین کار را با هم داشته باشند. از مدلهای پیشرفته کنترلکنندهها، میتوان به کنترلکنندههای از راه دور اشاره کرد. دستگاههایی که با استفاده از ارتباطات رادیویی، ماهوارهای و بدون در نظر گرفتن موقعیت و فاصله، از طریق پیام کوتاه و تماس صوتی، میتوانند قابل کنترل باشند.
دستگاههای کنترل از راه دور هوشمند
این دستگاهها نوع پیشرفتهای از کنترلکنندهها هستند که قابلیت برنامهریزی و انجام کار به صورت خودکار را دارند. برنامهریزی این کنترلکنندهها نیز این چنین است که دستورات مختلفی در حافظه این دستگاهها ثبت میشود. بخش اصلی این کنترلکنندهها شامل رلهها یا همان کلیدهای قطع و وصل است. وظیفه این بخش از کنترلکننده، انجام دستورات تعریف شده در حافظه دستگاه است. به عنوان مثال رله هوشمند خاموش و روشن کردن جریان برق، برای قطع و وصل کردن جریان برق و یا بستن دربهای اتوماتیک و راهبندها به کار میرود. همچنین این کنترلکنندههای سیمکارتی برخلاف مدلهای قدیمی همخانواده خود، کنترلکنندههای ریموتی، برد نامحدودی دارند؛ زیرا ارسال پیام به شخص به مورد نظر از طریق اپراتورهای تلفن همراه صورت میگیرد. برای مثال کنترلکننده سیمکارتی درب یا آپارتمان را در نظر بگیرید؛ اساس کار این دستگاه بدین صورت است: هنگامی که فرد از خانهی خود برای چند مدتی خارج میگردد، دستگاه را فعال میکند. اگر در طول مدتی که فرد در خانه خود حضور ندارد شخصی به منزل او وارد شود، کنترلکننده پیام هشداری به دو صورت پیام صوتی و متنی برای شخص ارسال و او را با خبر میکند. این کنترلکنندهها از طریق نرمافزار مخصوص، قابلیت اتصال به تلفن همراه را نیز دارند و فرد حتی میتواند از فواصل خیلی دور دستگاه خود را کنترل کند. یکی دیگر از مزایای کنترلکنندههای سیمکارتی بیسیم بودن آنها است. منبع تغذیه این دستگاهها باطری است که در داخل خود دستگاه تعبیه شده است و با برق شهری شارژ میشود. به عبارت دیگر این دستگاهها در صورت قطع برق نیز همچنان فعال میمانند و در صورت بروز هر گونه مشکلی، آن را به شمارههای تعریف شده در حافظه خود به روشهای پیامک یا تماس صوتی گزارش میدهد. همین عامل موجب برتری این کنترلکنندهها نسبت کنترلکنندههای تلفن ثابت در دزدگیرها شده است.
کاربرد کنترلکنندههای سیمکارتی
همانطور که گفته شد این دستگاهها میتوانند بدون داشتن مشکلاتی مانند، خطای انسانی و داشتن حوزه عملکرد محدود، بسیار کاربردی باشند. از مهمترین کاربردهای این کنترلکنندهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- هوشمند کردن آپارتمانها و منازل
کنترل وسایل سرمایشی گرمایشی به صورت دستی و هوشمند، باز و بسته کردن دربهای اتوماتیک از راه دور، هوشمندسازی روشنایی و کنترل نور لامپها، اعلام هشدار حریق، دود و کنترلکنندهی شاخص هوای داخل خانه برای جلوگیری از نشت گاز شهری و …
- هوشمند کردن منازل تفریحی و ویلاها
استفاده به عنوان سیستم امنیتی و دزدگیر، هشدار کنترل رفت و آمد، کنترل کولرهای آبی-گازی، تنظیم آب داخل استخر، روشن کردن سونا و جکوزی و حتی کنترل تمام وسایل منزل از جمله چایساز.
- هوشمندسازی مساجد و حسینیهها
روشن کردن سیستمهای صوتی و پخش اذان در زمانهای مشخصی از روز و از راه دور.
- هوشمندسازی دفاتر کار
اعلام حضور غیر مجاز و قابلیت استفاده به عنوان دزدگیر، خاموش و روشن کردن وسایل سرمایشی و گرمایشی دفترکار از راه دور.
- قابلیت استفاده به صورت صنعتی
در صنایع مختلف از اتوماسیون و کنترل صنعتی، برای بهبود کمیت و کیفیت محصولات تولیدی از کنترلکنندههای از راه دور استفاده میشود. این کنترلکنندهها بخشی از وظایف کارگران را بدون هیچ خطای انسانی انجام میدهند و افراد تنها وظیفه نظارت بر کار این کنترلکنندهها را دارند. از موارد کاربرد صنعتی این کنترلکنندههای سیمکارتی میتوان به کاربردهای کشاورزی، کنترل چاه و پمپهای آب، اطلاع از میزان رطوبت خاک و هوا، اشاره کرد. همچنین این کنترلکنندهها در هوشمندسازی گلخانهها، مرغداریها و در کل، مراکز تولیدی و صنعتی نیز کاربرد فراوانی دارند.
آنچه که در کارگاه کنترلرهای سیمکارتی میآموزیم
این کارگاه دارای پیش زمینه برنامه نویسی است. به عبارت دیگر، علاقمندان به شرکت در این دوره، باید مسلط به برنامهریزی یک نوع میکروکنترلر باشند؛ زیرا در کار با کنترلرهای پیشرفته سیمکارتی از مفاهیم و قواعدی استفاده میشود که نیازمند اطلاعات کافی در مورد میکروکنترلرها است. در این کارگاه از ابزارهایی همچون ماژولهای سیمکارت خور با قابلیت ارسال SMS، قابلیت اتصال به GPRS ، مانند SIM90,SIM808 و این سری را که مجهز به سیستم موقعیت یاب جهانی هستند، استفاده میشود.